Altın tarih boyunca en ufak kriz ya da ülkeler arası gerginlik dönemlerinde her zaman yatırımcılar için güvenli liman olmuştur. Son 15 yıla bakmak gerekirse Ons altın fiyatı; 2001 yılında 254 Dolar iken 2011 yılında ise tarihi rekor kırarak 1920 dolar seviyesini test etmiştir. Bu süreçte fiyatlamaya en fazla etki eden unsurlar ise;
– ABD Merkez Bankası (FED) açıklamaları,
– FOMC toplantı tutanakları
– Büyüme oranı
– Tarım dışı istihdam (Her ayın ilk cuması)
– İşsizlik oranı
– Perakende satışlar
– Hindistan’dan gelen fiziki talep.
Ons Altın fiyatı ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşlarından ilk ve en fazla etkilenen emtiadır. Son dönemde çokça zikredilen anlaşmanın yakın olma konusu ise Ons Altın bir nebze de olsa zayıflatmaktadır. Mayıs ayında gerçekleşecek olası bir görüşmede ABD Başkanı Donald Trump ve Çin devlet Başkanı Xi Jinping’in anlaşmayı imzalamaları kulislerde konuşan en önemli konulardan birisidir. Altın güvenli liman görüntüsünden çıkmasına neden olan diğer unsurlar ise;
– Çin büyüme rakamları beklentinin üzerinde olması
– Çin sanayi üretim verileri yine beklentiden iyi gelmesi
– ABD gelen perakende satışlar verisi 2017 den bu güne en güçlü yükselişi gösterdi.
– Haziran ayında ki vadeli altın kontratlarının New York’taki Comex piyasalarında düşüş göstermesi (Kontrat üst üste 4 haftayı da kayıpla kapattı).
– ABD ekonomisinin toparlanma yönünde sinyaller vermesi Altın için olumsuz çünkü piyasa hareketli iken emtia tutma maliyetleri artmaktadır. Bu hafta Gümüş, Platin, Palladyum hepsi yükseldi.
– Güney Afrika’da ki Sibanye Altın madeninde ki grevin sona ermesi.
– Mart ayı verilerine göre İsviçre’nin altın ihracatı 90 tona yükseldi.
Yaklaşık 8 aylık periyotta en uzun düşüş serisinde olduğu grafikte de görülmektedir. Her ne kadar piyasa anlaşma olma ihtimalini fiyatlasa da gelebilecek olumlu haberler ile geri çekilmeler devam edecektir. Herkese bol, bereketli kazançlar.
Saygılarımla 20.4.19