Çalışma hayatımızda ki düzen ve sistem her geçen gün değişmektedir. Yıllar önce insanlar çalıştıkları yerde sigortalarının yapılıp yapılmadığıyla çok fazla ilgilenmiyor maaş düzenli alma peşindeydiler. Yıllar geçtikçe sigorta prim günü, emeklilik gibi konular bizler için daha fazla önem arz etmeye başladı. Değişen kanunlar ve AB uyum yasalarıyla birlikte çalışanın sigortasının yapılması zorunlu hale geldi ki bunu destekler nitelikte olan maaş ödemeleri banka üzerinden yapılmaya başlanmıştır. Günümüzde artık çalışanlar zaten maaş bankaya yatacak ve sigortam yapılacak bunlar zorunlu ve ben sosyal haklarımı nasıl alabilirim bunu düşünmeye başladılar.

İnsan sosyal bir varlıktır. Aile yaşamı, eş, dost, akraba kavramı özellikle bizler için önemlidir. Çalışma hayatımızı daha verimli ve daha nitelikli ürün üretimi için kullanmalıyız. Bunu yaparsak ise bize katkıları şunlar olur;

-Sistem doğru kurulursa çalışan ve iş veren işine odaklanır.

-İş ya da işçi kaybetme korkusu ortadan kalkar.

-Verilen emekler karşılık bulur.

-Çalışma ortamı huzuru bozulmaz.

-Mahkemelerin iş yükü hafifler.

Dünya’daki örneklere bakmak gerekirse;

-Danirmarka ve İsviçre de kıdem tazminatı yok.

-ABD ise her bir yıla karşılık bir haftalık temel ücret

-İngiltere de her bir yıla karşılık gelen ücret yaşa bağlı olarak bir ile 1.5 haftalık ücrete denk geliyor

-Fransa da ise her bir yıla karşılık aylık ücretin 15 te 1 denk geliyor.

Ordu Yardımlaşma Kurumu’nun (OYAK)  sistemine benzer bir sistem kurmak gerekir. Yıllardır uygulanan ve sonuçları her kesimi memnun eden bir sistem varken farklı bir yapı aramaya da gerek yoktur. Bireysel Emeklilik sistemleri de buna bir örnek olabilir.

Hem üretici firmaların üzerinde ki yükü alarak rekabet güçlerini artırmış oluruz. Önemli olan geçiş yaparken hem çalışanların hem de işverenlerin madur olmadan geçişi sağlanmalıdır. Devlet, çalışan ve iş veren herkes elini taşın altına koyarak herkesin mutlu olacağı sisteme geçiş yapılmalıdır. Fonda birikecek paranın bir kısmını işçi maaşından bir kısmını işveren ve devlet destegi ile fon yönetilmelidir. Sonuç ne olursa olsun daha çok çalışmalıyız ve üretmeliyiz. Sistem kurulurken mevcut çalışanları 3-6-10-15 ve üzeri yıl olarak ayrımalı ve de bu sürede çalışanların geçmiş fonlarını firmalar belirli süre içinde yatırma şeklinde yapılmalıdır ki mevcut daralan piyasada firmalarımıza daha fazla yük olmasın. Örneğin; 3 yıldır çalışan kişinin kıdem tazminatı 2020 sonuna kadar tamamlanmalı. 6 yılını doldurmus kişinin kıdem tazminatı 2022 yılna kadar tamamlanmalı şeklinde yumuşak bir geçiş sağlanmalıdır. 

Saygılarımla… 15.4.19

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Close