Kritik Haftalar Eyl24

Kritik Haftalar Eyl24

 

Eylül ayı genelde piyasalar için önemli kararların alındığı bir dönemdir. Öncesinde de Jackson Hole toplantısı gerçekleşir. Her yıl ağustos ayında Dünyanın önemli merkez bankacıları, ekonomistleri, finansal piyasa katılımcıları, akademisyenleri ve hükümet temsilcileri ABD'nin Wyoming eyaletinin Jackson Hole kasabasında buluştukları bir ekonomik forumdur. 1982 yılından beri FED tarafından her yıl burada sempozyum düzenleniyor. Uzun vadeli politika konularını ele alacaklardır bu yüzden önemlidir. Sempozyumun bu yıl ana konusu; "para politikasının etkinliğinin ve iletiminin yeniden değerlendirilmesi" olacak.

FED Başkanı Powell, Jackson Hole yaptığı konuşmada para politikasında ayarlama yapılmasının zamanı geldiğini söyledi. Atılan adımlar sonucunda artık para politikasını nihai sıkılaştırıcı konuma getirdiğini belirtti. Hedeflenen %2’lik enflasyona çok yaklaşmış olduğundan dolayı Eylül dönemi itibariyle faiz indirimlerinin başlayabileceği fiyatlanıyor. Sonrasında gelecek veriler faizin hızını ve miktarının belirlenmesine yardımcı olacaktır.

FED faizleri Eylülde indirmeye başlayacak ve seçime kadar indirimlerin devam etmesi muhtemeldir. Tablodan ve linkten da gelecek dönemlere ait beklentileri görebilirsiniz. Ekonomilerde meselenin sadece faiz olmadığını anlamak gerekiyor. 

 

https://www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool.html

 

Ağustos ayında başlayan sorunların devam ettiğini ve risklerin devam ettiğini görüyoruz. Her ne kadar faiz indirimi için şartlar oluşuyor ya da piyasa faiz indirimini fiyatlıyor desek de risklerin devam ettiğini de unutmamak gerekir. 

İçeri tarafa baktığımızda konkordato, işsizlik, enflasyon ve döviz kurları konuşulan konular. Konkordato verilerine baktığımızda ise; 2024’ün ilk yedi ayında konkordato sayısı 2023’e göre yaklaşık %200 artıyor. Dikkat çeken bir diğer nokta ise 2018 yılında yaşanan Rahip Brunson krizi ve sonrasında hızlı yükselen faizler ile sıkışan piyasalarda oluşan dönem ile benzerlik görmekteyiz. Bununla birlikte işsizlik rakamlarında yaşanan artışlar da dikkat çekiyor. Sanayi üretimi haziran ayında yıllıkta %4,7 azaldı. İmalat sanayi sektöründeki yıllık daralma ise %6,9 olarak gerçekleşti. Veriler de piyasadaki sıkışıklığı bize gösteriyor. Enflasyonun hala istenilen şekilde düşmemesi ve insanların TÜİK’in açıkladığı rakamlar uzunca bir süredir inanmaması da etkilidir. Enflasyon beklentilerinin düşmemesinde inandırıcı olmayan veriler ve çalışmalar yatıyor. Döviz tarafında ise kontrollü hareketin devam ettiğini ve kısmi yükselişlerin olduğunu görüyoruz. Sene başından beri kontrollü bir hareket olduğunu belirttim ve o şekilde de devam edeceğe benziyor. Yıl sonunda 38-40 bandında Dolar TL olması muhtemeldir. Kurlarda artık düşüş olması pek mümkün değildir. Altın tarafında ise hem ons yükselmesi hem Dolar TL’nin yükselmesi fiyatları artıyor. Ons kaynaklı kısmi geri çekilmeler görmemiz mümkün bu durum da gram altının biraz geri gelmesine neden olacaktır. Bu durum alım yapmak isteyenler için bir fırsat verecektir. Yıl sonuna kadar yeni zirveler görmeye devam edeceğiz. Borsa İstanbul riskler hala devam ediyor 200 günlük ortalamalısına 9200-9400 bandına doğru satışların devam etmesini bekliyorum. Bu durumda hem bizim tarafta hem de yurtdışı borsalarındaki satışlar etkilidir. Hacim yeterli olmaması da etkilidir.

 

 

Saygılarımla…2.9.2024