Dünyanın ve insan vücudunun 4’te 3’ü sudan oluşmaktadır. Yaşamın devam etmesi için suyun ne kadar önemli olduğu aşikardır.  Su ve su kaynaklarının daha verimli kullanılması gelecek adına çok önemlidir. Günümüzde suyun bilinçsiz tüketimi ve tasarruf edilmemesi nedeniyle temiz su kaynakları azalmakta ve yok olmaya yüz tutmaktadır. İsraf konusu her alanda olduğu gibi su ve ekmek konusunda da her geçen gün artmaktadır. Su kaynaklarının azalması dolaylı yoldan birçok konuyu etkilemektedir. Örneğin;

  • 1 kg pirinç yetiştirmek için 2.000 ile 5.000 lt,
  • 1 kg buğday yetiştirmek için 1.000 lt,
  • 1 kg şeker yetiştirmek için 3.000 lt,
  • 1 kg kahve yetiştirmek için 20.000 lt

Suya ihtiyaç olduğu ortaya çıkarılmıştır. Kaynakları doğru kullanmadığımız takdirde yaşamın devamlılığı için gerekli olan temel gıda üretimlerinde de sorun yaşayacağımız görülmektedir. Dünyada yaklaşık 1 milyar insan temiz suyu olmadan yaşamını sürdürmektedir. Unicef verilerine göre yılda yaklaşık 900 bin insan hijyen, kötü arıtma vb konular yüzünden hayatını kaybetmektedir. Bu olumsuz koşullar sebebiyle de yaklaşık 1.8 milyar insan kolera, tifo, çocuk felci hastalıklarına yakalanma riski taşımaktadır.

Su damlatan ya da sızdıran musluğun tamir edilmesiyle yılda 3 bin lt su tasarrufu sağlanır. Bunun sonucunda yaklaşık bir konutta elde edilen tasarruf 6 bin TL civarında olacaktır. Ülkemizde yaklaşık 20 milyon olduğunu ve bu durumda olan en az 1 milyon konut vardır. Burada yaşanan israfı hesap etmek gerekirse; yaklaşık 6 milyar TL’dir.

Diş fırçalarken musluğu kapalı tutmanın sonucunda 4 kişilik bir ailenin yılda 30-40 bin litre su tasarrufu sağlamış olur. Ülkemizde yaklaşık 82 milyon insan yaşadığını ve burada bir tasarruf yapıldığını varsayarsak; yaklaşık ülkemize katkısı 12 milyar TL’dir.

Ekmek israfının ise üzülmemiz ve acil önlem alınması gereken bir diğer konudur. Türkiye İsrafı önleme vakfının son raporunda; “Günlük ortalama 6 milyon ekmeğin çöpe atıldığı ve bu durum üretilen ekmeğin % 7’sine denk geldiği” belirtilmiştir. Raporda geçen bir diğer konu ise kağıt karton için yıllık kişi başı yaklaşık 7 adet ağaç kesilmektedir. Son günlerde popüler olan ağaç dikelim kampanyaları gayet güzel fakat önce mevcutları korumak gerekiyor.

Dünyadaki enerji kaynaklarının sınırsız olmaması ve her geçen gün azalmaktadır. Ülkemizin cari açık vermesindeki en büyük problemlerden birisi olan enerjide dışa bağımlılıktır. Durum böyle olmasına rağmen en fazla israf yapılan konulardan birisi de enerjidir. Ülke olarak enerjideki tasarruf potansiyelimizin yaklaşık % 25 olduğu belirtilmektedir. Ülkemizde elektrikten yapılacak % 1’lik bir tasarruf ile yaklaşık 130 milyon TL değer yaratılmış olacaktır. Enerjide dışa bağımlılığı çözdüğümüzde ya da tasarruf yaparak daha az tüketim elde edersek cari dengemiz düzene girecektir. Grafikte enerji hariç cari dengemizi görebilirsiniz.

Huzurlu,mutlu ve sağlıklı bayramlar geçirmemizi sağlayan herkes iyi ki varsınız. 2 yıl önce Şehit düşen #ErenBülbül ve #FerhatGedik ile beraber tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. İyi bayramlar.

Saygılarımla…11.08.19

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Close