Ülkemizin hayallerinden birisi olan yerli otomobil artık hayal olmaktan çıktı ve çok şükür bugünleri de gördük. Otomotiv sektöründe yaşanan değişime denk gelen bu dönüşüm bizim de artık bu alanda rekabetçi olabileceğimizi gösteriyor. TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun her zaman söylediği “İcat çıkarma” işini bugün Türk İş dünyası Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde gerçekleştirmiştir. Tarihe adını altın harflerle yazdıran TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu ve 5 Babayiğit (BMC, Turkcell, Anadolu Grubu, Kıraça Holding ve Vestel) emeklerine sağlık. Ülkece onlara ne kadar teşekkür etsek azdır. Çünkü 60 sene önce Yaşanan Devrim otomobilindeki sorunlarla karşılaşmamak için çok emekler verildi.
Cumhuriyetimizin 99.yılı denk gelen bu özel ve anlamlı günde otomobillerimiz ile ilgili bazı notlar vermek istiyorum. Bunlar;
- TOGG’un trafiğe çıkma tarihi olan Mart 2023.
- 2023 yılı Mart ayı sonunda C SUV modeli trafiğe çıkacak. İlk yıl 19 bin adet üretim gerçekleşecek. Hedef 2026 yılı sonunda yıllık üretimin 100 bine çıkartmak.
- Yılda 175 bin adet üretilmesi (5 farklı model) planlanıyor.
- 2030 sonu itibariyle 1 milyon adet üretim hedefi bulunuyor.
- Banttan çıkacak araçlar 92 teste tabi tutulacak.
- Toplam yatırım tutarı 1,8 milyar Euro.
- 15 yılda planlanan yatırımların toplamı yaklaşık 3,5 milyar Euro.
- Gemlik Kampüsü 230 bin metrekare kapalı olmak üzere toplam 1.2 milyon metrekarelik alana sahip.
- Üretim hatlarında 250 robot bulunuyor.
- Tesis 1.6 kilometrelik test pistine sahip.
- Avrupa’nın en temiz boyahanesine sahip. Ayrıca kampüs yüksek otomasyona sahip.
- Toplam istihdam yaklaşık 4 bin 300 kişiyi bulacak.
- Fikri ve mülkiyet hakları bize aittir.
- Online satış kanalının 2022 sonunda hazır olacak.
- Evde şarjın maliyeti 300 lira hesaplanıyor. (Meskende elektrik fiyatı 2,6 lira)
- “Trugo” markasıyla 81 ilde 600’ün üzerinde lokasyonda 1000 adet yüksek performanslı şarj cihazı kurma hedefi var. (Bu alanda ülkemizde 52 şirket lisansa sahip.)
- Farasis markası ile %50-50 ortak kurulan girişim ile batarya teknolojisi geliştirilecek.
Bir otomobilden fazlası olan TOGG, kullanıcılarına akıllı bir cihaz olarak hizmet verecek. Gelişen ve değişen dünya düzenine uyumlu olması bizim de artık “Adamlar yapıyor” demek yerine biz de yapıyoruz diyebileceğiz. Çünkü ülkemizde her zaman bir yabancı özentiliği vardır. Kendi insanımızın yaptığını beğenmeyiz, desteklemeyiz ve her zaman yabancıların yaptığına imreniz. Artık bu devir yavaş yavaş değişiyor. Ülkemizin mühendislik ve teknolojik alanda yenilikler yapabileceğine, bunun için de insanımıza güvenmemiz gerektiğini bir kere daha gördük. Bu tarz memleket için önemli olan konularda daha fazla hassasiyet göstermeli ve birlikte hareket etmeliyiz.
Ülkemizde 2022 yılı ilk 6 ayında satılan elektrikli otomobil sayısı 2 bin 413 adet ile geçen yılın aynı dönemine göre 3 katlık artışa ulaştı. Haziranda 150 binden fazla elektrikli otomobil satarak rekor kıran Tesla yılı 1,2 milyon adet ile kapatmayı planlıyor. Tesla ve Çinli üreticilerin başı çektiği elektrikli araç üretimi yıllık bazda %54 büyüyor. Haziran 2022’de dünya genelinde 913 bin tamamen elektrikli ve prizli hibrit araç satıldı. (EV Volume verilerine göre)
Yaşanan çip krizi, emtia fiyatlarındaki artışlar, tedarik zincirinin bozulması ve pandemi gibi sorunlara rağmen elektrikli otomotiv pazarı büyümeye devam ediyor. Tamamen elektrikli otomobillerin pazar payı %12’yi buldu. Dünya’ya baktığımızda 2030 yılına kadar 169 milyondan fazla elektrikli aracın yollarda olması bekleniyor. Karbon emisyonunun azaltılması ve bu konuda katkı sağlayacak çalışmalardan biri olması da bu sayının artmasında rol oynuyor. 2021 yılı Oica verilerine göre 56 milyondan fazla araç satılmıştır (ticari araçlar hariç) bu yüzden bu tarafta alınacak çok yol olduğu aşikardır.
Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü ve ülkemizin bugünlere gelmesinde emeği geçen tüm yurttaşları saygı ve minnetle anıyorum. Bayramımız kutlu olsun.
Saygılarımla…30.10.2022