Son dönemlerde servet vergisi tekrar konuşulmaya başlandı. Hükümetin yaptığı bütçenin rekor düzeyde açık vermesi bekleniyorken üstüne bir de seçim harcamaları derken yine vatandaşın üstüne maalesef yük bindirilmek istenmektedir. Yeni yapılacak bazı çalışmalar öncesinde yıllardır uygulanan politika ile ortaya bir fikir atılıyor ve herkesin tartışması sonrasında ona göre uygulamaya geçiliyor. Aslında burada bizim fikirlerimizden ziyade bu fikrin alıştırılması sağlanmış oluyor çünkü yapılan tartışmalar, yorumlardan bağımsız o fikir hayata geçirilmiş oluyor. 

Eylül 2021 başlayan ve Mayıs 2023 seçimi sonrası biten yanlış politikaların cezasını hala ödemeye devam edeceğiz. Seçim sonrası alınan ekstra vergiler yeterli gelmediği için servet vergisi gündeme gelmiştir. Enflasyon ile zenginleşmiş gibi havanın oluşması da bu durumu daha da tetiklemektedir.  Ortaya atılan fikir ise; “Varlığı 6 milyon TL üzerinde olan herkesten servet vergisi alınsın”. Bu rakam döviz kurlarının artması ve enflasyon nedeniyle toplumun büyük bir kısmında var bu sebeple her zaman olduğu gibi vatandaşın üzerine yüklenmek istenmektedir. Burada toplanacak olan %1-2’lik vergilerin taksitle toplanması ve bunun sonucunda 150 milyar $ bir kaynak oluşabileceği belirtiliyor. Bunun adaletli bir şekilde nasıl toplanacağı, nereye ve nasıl harcanacağı da toplanması kadar önemli bir konudur.

Avrupa’daki 31 ülkeden sadece Belçika, Fransa, İtalya ve Hollanda belirli varlıklar üzerine uygulanan kısmi servet vergisi uygulanıyor. Ayrıca Norveç, İspanya, İsviçre net servet vergisi sürekli olarak uygulanmaktadır. Gelişmiş ülkelerin geri kalanında ve gelişmekte olan ülkelerin hiçbirinde servet vergisi uygulaması yoktur.  

İstatistiklere baktığımızda ülkemizde devletin kasasına giren verginin üçte ikisine yakın kısmını satın alınan mal ve hizmetler üzerinden tüketicilerin ödediğini ortaya çıkıyor. KDV ve ÖTV vergi gelirlerindeki payı %21,5, gelir vergisinin payı %15, kurumlar vergisinin payı %17,5 olduğu bir ortamda hala servet vergisi toplansın ve bunu toplumun geneline yaymaya çalışmak hiç adil ve doğru değildir. Ayrıca hakkı ile kazanmış ve zamanında vergisini vermiş kişilerden tekrar niçin ikinci kez vergi alınsın? Zamanında vergisini ödemeyen, af çıkartılan kişilerden öncelikle alınması gereken vergi alınmalıdır. 

Servet vergisi uygulayabilmek için kayıt dışı ekonominin yaygın olmaması gerekir. Bu durum zaten vergi vermeyen kısım yüzünden daha fazla vergi verecek olanlardan dolayı adaletsizliği daha da artıracaktır. Yani biz burada kurallara uyanları ek vergi alarak cezalandırmış olacağız. Her zaman belirttiğim gibi bizim sisteme ve adalete ihtiyacımız var. 

Avrupa’da en zengin %1’in milli gelirden aldığı pay %9,8 ile en yüksek olduğu ülke Türkiye olmuştur. Gelir dağılımının ne kadar bozulduğunu görüyoruz. Vergi afları, ucuz krediler, KKM ile bu fark açıldı. Şimdi böyle bir tablo varken diğer insanlara ekstra vergi yüklemek ne kadar doğru ve adil olur?

En temel yapılması gerekenlerden birisi aslında tasarrufa gitmektir. Bu sayede ülkemizin ciddi kaynak oluşturacağını düşünüyorum. Seçim sonrası belirttiğim gibi sadece faiz artışları ile değil kamunun tasarruf etmesi ile işler yoluna girecektir. Yapılacak olan tasarruflar ve vergilerin adil toplanması ile daha iyi sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyorum. Aksi takdirde insanların devlete ve sisteme olan inançları azalacaktır.

Bayramını kutlarım. Ülkemize ve tüm insanlığa huzur, sağlık ve bereket getirmesini temenni ederim. 

Saygılarımla..7.4.24

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Close