Dünyanın ve insan vücudunun 4’te 3’ü sudan oluşmaktadır. Yaşamın devam etmesi için suyun ne kadar önemli olduğu aşikârdır. Günümüzün en önemli problemlerinden birisi de kaynakların verimli kullanılmamasıdır.

Günümüzde suyun bilinçsiz tüketimi ve tasarruf edilmemesi aslında günümüzün değil geleceğimizin bir problemi olacaktır. Çünkü su hayatın akışını etkileyen bir unsudur. Örneğin;

  • 1 kg pirinç yetiştirmek için 2.000 ile 5.000 lt,
  • 1 kg buğday yetiştirmek için 1.000 lt,
  • 1 kg şeker yetiştirmek için 3.000 lt,
  • 1 kg kahve yetiştirmek için 20.000 lt suya ihtiyaç vardır.

Kaynakların doğru ve verimli kullanmadığı takdirde, sağlıklı gıda üretiminde yaşanacak sorunlar nedeniyle yaşam koşullarının zorlaşacağı görülmektedir. Dünyada yaklaşık 1 milyar insan temiz suyu olmadan yaşamını sürdürmektedir. Unicef verilerine göre yılda yaklaşık 900 bin insan hijyen, kötü arıtma vb konular yüzünden hayatını kaybetmektedir.

  • Ortalama bir insanın günlük su tüketimi 150 litredir. Türkiye’de ise, Kisi başına günlük 217 litre tüketim yapılmaktadır. Yani yaklaşık % 30 bir tasarruf yapılabilir.
  • Su damlatan ya da sızdıran musluğun tamir edilmesiyle yılda 3 bin lt su (6 bin TL) tasarrufu sağlanır. Ülkemizde yaklaşık 20 milyon konuttan en az 1 milyonu bu durumdadır. Burada yaşanan israfı hesap etmek gerekirse; yaklaşık 6 milyar TL’dir.
  • Diş fırçalarken musluğu kapalı tutmanın sonucunda 4 kişilik bir ailenin yılda 30-40 bin litre su tasarrufu sağlamış olur. Ülkemizde yaklaşık 82 milyon insan yaşadığını ve burada bir tasarruf yapıldığını varsayarsak; yaklaşık ülkemize katkısı 12 milyar TL’dir.

Ekmek israfının ise üzülmemiz ve acil önlem alınması gereken bir diğer konudur. Türkiye İsrafı önleme vakfının son raporunda; “Günlük ortalama 6 milyon ekmeğin çöpe atıldığı ve bu durum üretilen ekmeğin % 7’sine denk geldiği” belirtilmiştir. Her yıl bu israftan dolayı yaklaşık olarak 1,5 milyar dolar çöpe gidiyor.

Sebze ve meyvede de durum çok farklı değil. Türkiye’de bir yılda yetişen 49 milyon ton meyve ve sebzenin yaklaşık % 25’nin kaybolduğunu veya israf edildiği belirtiyor. Türkiye’de yılda israf edilen gıda miktarının 12 milyon ton (yaklaşık 25 milyar TL) olduğunu belirttiliyor. Türkiye’nin yıllık toplam meyve ve sebze ihracatı ise 4 milyon tondur. Yani burada ihraç ettiğimizden daha fazlasını israf etiğimiz ortadadır.

Türkiye’nin Gayrisafi Yurt İçi Hâsılası, 2019 yılının 3.çeyreğinde 1 trilyon 145 milyar 99 milyon TL oldu. Türkiye milli gelirinin yaklaşık % 25’ini israf değil tasarruf etseydik; yaklaşık 286 milyar TL kaynak oluşturabilecektik. Bu kaynak ile yaklaşık olarak neler yapabilirdik;

  • 16 derslikli 100 bin ilköğretim okulu
  • 1,5 milyon konut
  • 300 yataklı 8 bin hastane

Kaynakları verimli kullanmalı ve israfın önüne geçmeliyiz.

Saygılarımla… 09.02.2020

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Close