Getiri eğrisi, borçlanma enstrümanlarının faiz oranları ile vadeleri arasındaki ilişkiyi göstermektedir. Yani, belirlenen zaman dilimi içinden getiri araçlarının faklı vadelerinin arasındaki ilişkinin gösterilmesidir. Merkez Bankalarının faiz kararlarında dikkat ettikleri noktadan birisidir. Sıklıkla duyduğumuz ifadelerden birisi de “Getiri eğrisinin düzleşmesi”. Bu yazıda bu kavramları açıklamaya çalışacağım.
Eğer getiri eğrisi artıyorsa; uzun vadeli borçlanmanın faizinin kısa vadeli borçlanma faizinden yüksek olduğu durumdur. Bunun temelinden enflasyonun yükseleceği bu yüzden insanların uzun vadeli borç vermek istemedikleri ya da daha fazla faiz istemelerine neden oluyor.
Eğer getiri eğrisi azalıyorsa; kısa vadeli borçlanmanın faizinin uzun vadeli borçlanma faizinden düşük olduğu durumdur. Vade uzadıkça faiz düşer. Bunun temelinden enflasyonun düşeceği beklentisi vardır ve bu yüzden borç verecek olanların o nedenle de daha düşük faize razı olduklarını gösteriyor. Eğimin azalması, yani pozitif eğimli bir getiri eğrisinin düzleşmesi yatırımcıların ileride faizlerin düşeceği beklentisi oluşur. Bu yüzden şu anki faizler düşmeden uzun vadede bundan faydalanmak için uzun vade talep edilir. Fon talep edenlerin faizler düşecek beklentisi nedeniyle kısa vadeyi tercih ederler ve borç verecekler ise faiz oranlarından fazla faydalanmak için uzun vadeyi tercih etmek isterler ve arz fazlası oluşur. Bu durum da getirinin artmasını sağlar.
Eğer getiri eğrisi yatay ise; kısa vadeli borçlanmanın faizinin uzun vadeli borçlanma faizine eşit olduğu durumlardır. Enflasyon ile ilgili bir değişiklik beklentisi yoktur. Bu sebeple kısa ya da uzun vadede ile ilgili bir fark yoktur.
FED bu ayki toplantısında yapmış olduğu 0.25 puanlık faiz artışı ve devamının gelecek olması tedirginliği kısa süreli de olsa ertelemiştir. Mayıs ayında bilanço küçültmeyi planlaması netleştiğinde daha iyi fikirler verecektir çünkü FED son 2 yıldır piyasaları oyalamaktadır. Enflasyon geçici söylemleri ile başlayan açıklamalar şu an enflasyon beklenenden daha fazla sürebilir dönüştü. Aslında yapılması gereken adımlar başta atılsaydı bugün bu sorunları yaşamazdık. İleri vadeler yakın vadelerin önüne geçmesi kısa vadeli risklerin arttığı anlamına gelir. İşler bozulmaktadır ve piyasa bu riski fiyatlamaktadır. Bu durum sonucunda da durgunluk meydana gelir. Artan enerji ve gıda maliyetleri enflasyonu tetiklemeye devam edecek ve durgunluğu da beraberinde getirerek stagflasyona sürükleyecektir.
ABD’nin 2Y ve 10Y tahvil getirileri sık takip edilir. Normal şartlarda 10Y getirisi 2Y üzerinden olur. Grafikte 10Y ile 2Y arasındaki farkı görmekteyiz ve sıfıra (0) doğru yaklaşmaktadır.
ABD 10 Y grafiğinin yükseliş içinde olduğu ve formasyonu tamamladığını görmekteyiz. Kritik bir seviyede durmaktadır. 2,11 seviyesinin üzerinde kaldıkça 2.61 doğru yukarı yönlü yükselişler devam edecektir.
Saygılarımla… 21.3.2022