Rusya Ukrayna gerginliğinin önümüzdeki günlerde devam edeceği ve hatta biraz daha sertleşeceğini düşünüyorum. Medyada çıkan haberlere çok da itibar etmemenizi öneririm çünkü baktığımızda Rusya’nın savaşı kaybettiği yazılmaktadır fakat gerçek ise bunun tamamen dışındadır. Savaşın biraz daha süreceğini ve Rusya’nın isteği ile sonuçlanacağını düşünmekteyim. Rusya petrol kaynaklarının elde ettiği gelirin önümüzdeki 15 yılda azalacağını düşünerek kendine alternatifler aramaktadır ve burada NATO’ya girileceğini bahane etmektedir. Tabi ki savaş kötü bir şey ama maalesef yaşamaktayız. Savaş konusunda uzmanların yorumları daha önemli, ben bu konuda uzman değilim sadece kendi araştırmaların soncuna göre yorumlamaktayım. Petrol fiyatlarında yeni zirveler göreceğimizi geçtiğimiz haftalarda belirtmiştim ve bu yönde görüşüm devam etmektedir. Savaşın bitmesi ve ateşkes ilan edilmesi ile Brent petrol 100 $ seviyelerine kadar gerilecektir. 

Genel olarak enflasyon tüm dünyada insanların alım gücünü azaltarak fakirleştirmeye devam etmektedir. Yanlış para politikaları ve bilinçli olarak gevşek para politikasından sadece belirli bir kısmın menfaatine göre davranılmasının sonucudur. ABD çalışanların saatlik ücretler 2008 küresel krizinin daha da altına düşmüştür. Ülkemizde de asgari ücret artırılmasına rağmen alım gücümüzün azaldığı ortadadır.

2008 küresel krizi ile başlayan parasal genişleme ve pandemi ile zirveye çıkması tüm dünyanın dengesini bozmuştur. 2008 küresel krizinde sıcak para ülkemiz gelişmekte olan ülkelere kaymaya başlamıştır. Bu dönemde bize de ciddi para girişleri olmuş ve cari açığın finansmanı sağlamaya çalıştık. Fakat 2013 yılında başlayan Taper Tantrum ile sıcak para çıkışları başlamıştır ve sonrasında bizde yaşanan olumsuz gelişmeler de bunu tetiklemiştir. Ülke risk priminin artması, öngörülemeyen politikalar, sürdürülemez politikalar ve kur riskleri yabancıların çıkışlarını etkilemiştir. 

Ülkemizde borsadaki yabancıların payının ciddi oranda azaldığı grafikten de görülmektedir. Hisse senedinde yabancıların payı %36 seviyelerine gerilemiştir. Tahviller de yabancı payı %30’lardan %3 kadar gerilemiştir. Bist100 endeksi de dolar bazlı 100 dolara kadar gerilemesini ve sonra uzun soluklu bir yükselişe geçmesini bekliyorum. Yabancı payı da o zaman (100 $) geldikten sonra artmaya başlayacaktır. Yabancı desteği olmadan borsanın ciddi oranda yükselmesi çok zordur. Hangi enstrümanı değerlendirirseniz bakmanız gereken şey, adet bazlı değişim, TL bazlı değişim ve USD bazlı değişim bunlarda artış varsa sonuç karda diyebiliriz. Sadece TL bazlı yükselişler bizi yanıltabilir.

Bist100 baktığımızda ise; 2145 üzerinde kaldıkça 2261 doğru hareketler görülebilir fakat bunun altına sarkmalar olursa 2066 seviyesine doğru geri çekilmeler olabilir. Yurtdışı kaynaklı gelebilecek olumsuz haberler olabilir çünkü FED üyelerinden sert faiz artışları gelmesi ile ilgili açıklamalar gelmektedir. Bunu yaparlar mı şu an için zor görünüyor neden derseniz geçen haftalar 0.25 puan faiz artışı yapan üyeler 10 gün sonra sert faiz artışından bahsetmedirler 10 günde değişen çok fazla bir durum yok. Bu durumda niyetlerinin iyi olmadığı aşikardır. 

ABD tarafına baktığımızda ise; belirli bazı hisseler ile ve ETF yukarıda tutmaya çalışmaktadırlar. Her zaman yükselişler ve düşüşler sonrası bir tepki hareketi olur. Bu düzeltme sonrası tepki hareketi mi yoksa düzeltme bitti ona bakacağız. Yükselişin genel hisselere yayılmadıktan sonra tepki olarak kalması muhtemeldir. Nasdaq baktığımızda ise; düşen kanalın üstüne attı fakat burada kalıcı olacak mı onu takip edeceğiz. Fibonacci %50 seviyesinin altında haftayı kapattı genelde bu seviyelere kadar bir tepki hareketi olur. 

Bereketli, bol kazançlı bir hafta dileğiyle…

Saygılarımla…28.3.2022

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Close