Yaşanan virüs salgını nedeniyle tüm Dünya hem ekonomik hem de sağlık sorunlara çözümler bulmak için mücadele etmektedir. Tabi ki burada dünyanın resesyon yaşamaya başladığı görülmektedir. Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun Nisan 2020 sayısında büyüme rakamları yayınlandı. 2020 yılının ikinci yarsından itibaren salgının etkisinin azalacağı ve ülkelere arası ve kendi içlerinde uygulanan kısıtlamaların tedbirlerin yavaş yavaş kaldırılacağı belirtilmiştir.
Raporda dikkat çeken diğer bir konu ise 2008 Küresel krizinden daha kötü bir tablonun olduğu değerlendirmesi yapılmıştır. Yaşana bu krizin 2008 Küresel krizi ile benzer birçok noktası var. Krizlerin ortak noktaları ise;
- FED ve Avrupa Merkez Bankalarının faizleri sıfıra indirmesi,
- Merkez Bankalarının para basması,
- Emtiaların yaklaşık %30-40 değer kaybetmesi (Petrol, Gümüş)
Yapılan büyüme tahminlerinde her zaman belirsizlikler vardır fakat bu yıl ki tahminlerde belirsizliğin daha fazla olduğunu söylemek gerekir. Ülkelerin kendi içinde yaşadıkları sağlık koşullarının yetersizliği, ekipmanların yetersizliği, düşen talep miktarları, sermaye çıkışlarının hızlanması, emtiaların değer kaybetmesi gibi nedenler vardır. Çok fazla değişkenin kelebek etkisiyle etkilendiği farklı bir kriz ile karşı karşıyayız.
Tabloda 2020 ve 2021 yılları büyüme rakamı ve 2020 yılı işsizlik rakamları tahminleri vardır. Büyüme tahmininde (-) negatif bir büyüme demek daralma (küçülme) meydana gelecek demektir. 2020 yılı için sadece Çin ve Hindistan’da pozitif bir büyüme tahmini belirtilmiştir. Küresel ekonominin de yavaş yavaş toparlanacağı ve 2021 de ise büyüme yılı olacağı belirtilmiştir. 2021 yılında hızlı toparlanmalar ile tüm dünyanın kayıplarını bir nebze olsun gidereceği belirtilmiştir. Dikkat çeken bir diğer konu ise işsizlik oranlarındaki artıştır. Kriz dönemlerinde işsizlik de maalesef artış olur. 2008 Küresel krizinde yaklaşık 22 milyon insan işsiz kalmıştı. 2019 yılında açıklana işsiz insan sayısı 188 milyondu. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yapılan açıklamalarda bu yıl ise yaklaşık 25 milyon insanın daha işsiz kalabileceği belirtilmektedir.
En kısa zamanda ve en hızlı şekilde öncelikle virüs ile ilgili çözümlerin bulunması ve sonrasında ise yaşanan ekonomik ve psikolojik sorunlara çözümler üretilmesi dileğiyle.
Sağlıcakla kalın… 19.4.2020