Teknolojinin hızla gelişmesi hem şirketler hem de ülkeler için ciddi önem arz etmektedir. Yapay zeka, Bulut Teknolojileri, Data savaşları ve finansal teknolojiler ticaret savaşlarının artmasının temel nedenlerindendir. ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşları sonucunda geleceği merakla beklenen emtia altındır. Yaklaşık 1 ay kadar önce anlaşmaya yakın olduklarının belirtilmesi piyasalarda olumlu bir hava oluşturmuştu fakat son günlerde yaşanan özellikle Çin markalarının ABD iş yapmalarının sıkıntıya girmesi anlaşmanın zor olduğunu görülmektedir. Gün geçtikçe emtiaların yerini de teknolojiye uygun yeni para birimleri alacak gibi görünüyor. Firmalar kendi ödeme yöntemlerini kullanmak için her geçen gün çalışmalar yapmaktadır. Facebook, WhatsApp gibi uygulamalar para transferi yapılabilmesi konusunda çalışmaklar yapmaktadır. Kripto paralar ya da farklı ödeme sistemleri ile ilgili ilerleyen günlerde daha fazla haber duymaya başlayacağız.

Yaşanan küresel krizler ve ticaret savaşlarının her geçen gün artması Ar-Ge çalışmalarını ve yatırımlarının arttırıyordur. ABD Başkanı Donald Trump, Huawei için oluşturulan yeni kısıtlamaların Cuma günü yürürlüğe girdiğini belirtti. Bu sınırlama sadece Huawei kapsamıyor, ona bağlı farklı ülkelerden tedariklerini sağlayan 26 şirketi kapsamaktadır. Yaşananlar sıradan bir ülkeler arası çatışma değil geleceğin dizaynında daha fazla söz hakkı olmak istemektir.

2016 yılı itibarıyla söz konusu 42 ülkenin Ar-Ge harcamaları toplam 1 milyar 646 milyon USD olup, ilk 10 ülkenin Ar-Ge harcaması 1 milyar 400 milyon USD’dir ve 42 ülke içindeki toplam harcamanın %86’sını oluşturmaktadır. 80/20 kuralı burada da geçerlidir. Ülkelerin % 20’si harcamaların % 80 karşılık gelmektedir. ABD % 28 ve Çin % 25 oranları ile toplam 1 milyar 646 milyon USD Ar-Ge harcamasının yüzde 53’ünü gerçekleştirmektedir.                            

2015 yılı verilerine göre Ar-Ge harcaması en fazla olan firma Volkswagen. Yaklaşık olarak yıllık harcaması 15 milyar dolar. Samsung ise yıllık Ar-Ge harcamaları ise yaklaşık 12 milyar dolar civarındadır. Bu iki firma ülkemizin 2-3 katı fazla bütçe ayırmakta ve harcamalar yapmaktadır. Tuik 2017 yılı verilerine göre Türkiye ise 24 milyar 641 milyon TL Ar-Ge harcaması yapmıştır. Düşünülmesi gereken nokte ise gelişen rekabet koşullarında bizlerin rekabet gücü her geçen gün maalesef azalmaktadır. Bizler de üretime,Ar-ge’ye, inovasyona daha fazla önem vererek çalışmalarımız arttırmalıyız.

Grafikte ülkelerin Ar-Ge harcamalarının GSYH oranı göstermektedir. Ar-Ge harcamalarımız GSYH payı % 1 seviyesinde bile değildir. Grafikte ki payımızı artırmak için ilk önce GSYH artırmamız bunun için de üretime önem vermemiz gerekmektedir. 1950’lerde ekonomik göstergeler bakımından bizimle aynı seviyede olan G.Kore’nin Ar-Ge harcamalarına verdiği önem sonucunda hem markalarının oluşmuş ve bunun sonucunda ise ülke gelirlerinin artmıştır. Yapılacak adımlar birbirini tamamlamaktadır.  Eğitim sistemimizi düşünen, sorgulayan, araştıran ve yenilikçi bireylerin yetişmesine yönelik oluşturmalıyız ki bu gelecek kuşaklar inovasyona daha fazla önem versinler. Özetle, daha çok çalışma ve üretmeliyiz. GSYH içinde ki Ar-Ge oranımızın % 4 seviyesinde olduğu günleri en kısa zamanda görebilmek ümidiyle…

Grafikte ülkelerin Ar-Ge harcamalarının GSYH oranı göstermektedir.

Kaynak: Tuik verileri kullanılarak yazar tarafından oluşturulmustur. 

Saygılarımla, 24.5.2019

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Close