Çarşamba günü gerçekleşen FED toplantısında piyasa beklentileri ile uyumlu olarak faizler sabit tutulmuştur. Tabi ki burada piyasalar metinde geçecek olan konulara ve kaç tane üyenin ne zaman faiz artışı olması gerektiği yönündeki açıklamalara odaklanmıştı. Şubat’21 toplantı sonrası Federal Rezerv Nokta grafiğine baktığımızda 1 üye 2022 ve 5 üye 2023 sonunda faiz artışı yönünde oy kullanmıştı. Buradaki değişiklik FED’ in daha erken faiz artışı yapıp yapmayacağı ve tahvil alımının ne zaman azalacağı hakkında bilgi verecekti. Öne çıkan açıklamalara baktığımızda ise; 

  • 18 üyeden 7 tanesi 2023 yılına kadar en az 1 faiz artışı beklediğini belirtmiştir,
  • Enflasyonda kontrol edilemeyecek bir yükselme beklenmediği vurgulanmış,
  • Enflasyon oluşan geçici yükselme nedeniyle faiz artışına ihtiyaç olmadığı,
  • Tahvil alımını azaltmak için henüz erken olduğu,

belirtilmiştir.

 ABD 10Y Tahvillerinin yükselmesi halen piyasaları tedirgin etmektedir. Gelişmekte olan ülkelere baktığımızda ise, Brezilya faizleri 2.75 seviyesine yükseltmiştir (Önceki %2). Rusya Merkez Bankası ise faizleri 4.5 seviyesine yükseltmiştir (Önceki 4.25) 

Piyasalar Merkez Bankasından 100 baz puan faiz artışı bekliyordu ve Dolar TL fiyatı da bu durumu fiyatlamış ve 7,48 seviyesinde hareket etmeydi. Her zaman söylediğim gibi MB piyasayı takip etmemeli, piyasa onu takip etmeliydi. Merkez Bankası dün gerçekleşen Para Politikası toplantısında 200 baz puan faiz artışı yaparak faizleri %19 seviyesine yükselterek piyasa beklentileri üzerinde bir artış yapmıştır. Döviz kurlarında %2’lik bir geri çekilme yaşanmıştır. Dolar TL 7,30’lara kadar gerilemiştir. Bu kadar büyük bir faiz artışına rağmen ve bizim gibi gelişmekte olan ülke kategorisinde yer alan ülkelere göre çok yüksek faiz oranına sahip olmamıza rağmen kurdaki geri çekilmeler sınırlı olmaktadır. Bu durumun nedenlerine bakmak gerekirse, 

  • İçeride yaşanan parti kapatma krizi,
  • Dışarıda yaşanan S400 sorunu,
  • Halkbank davası,
  • AB ile sorunlar,

başlıca problemlerdir. Bunun yanında sıcak paranın tahvillerin yükselmesiyle gelişmekte olan ülkelere kayması kurda düşüşleri sınırlamaktadır. Ayrıca kurun enflasyon üzerinde en fazla etkili unsurlardan biri olmasıdır. Teknik olarak incelediğimizde ise; 50 günlük ortalamanın 7,51 ve 200 günlük ortalamanın 7,22’den geçmektedir. 200 günlük ortalamam üzerinde kalıcı olduğumuz takdirde yukarı yönlü 7,5 doğru ataklar görebiliriz. Burada tabi ki siyasi gelişmeler takip edilecektir.

Faiz artırmak tek başına yeterli olmayacaktır. Yükse faiz bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için maalesef iyi değildir. Kalıcı çözümler için, içeride ve dışarıdaki risklerin azaltılması gerekmektedir. Piyasalara güven vermeli, şeffaf, öngörülebilir ve sürdürülebilir politikalar izlenmelidir.

Çanakkale özelinde ülkemiz için canını feda eden tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. 

Saygılarımla…19.3.2021

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Close