Çağımız internet hızıyla değişmekte ve bu değişim beraberinde farklı söylemler getirmektedir. Hayatı, zamanı ve anı o kadar hızlı yaşıyoruz ki insanın yetişmesi de mümkün değil. Bu duruma aşağıdaki tablo ile daha iyi açıklanabilir; uçak 50 milyon kullanıcıya ulaşması 68 yıl alırken, Twitter’ın aynı sayıya ulaşması 2 yıl sürmüştür.
Güne başlarken gözümüzü sosyal medya ile açıyoruz. Gelişmelerden uzak kalmak istemiyoruz ki bu durum bazılarımızda hastalık derecesine dönüşmüştür. Artık bu durumun FOMO (Fear of Missing Out) olarak anılmaktadır. ‘Gündemi Kaçırma Korkusu’ diye adlandırılmaktadır. FOMO hastalığını özetlemek gerekirse bir nevi sosyal medya bağlılığı diyebiliriz. Temel problem sürekli bu platform da olduğunu göstermek ve diğer insanların neler yaptığını görmek istemektir.
Sosyal medya ya da dijitalleşen dünya da #Veriler ve #YapayZeka kavramları her geçen gün gündemi daha fazla meşgul etmeye devam ediyor. Veriler hem işletmeler hem de sosyal medya bize sunmuş olduğu reklam,tanıtım ya da yönlendirmelerinde büyük önem taşımaktadır. Örneğin; hamile olan bir bayan bu özel durumunu bilmeden önce vücutta salgılanan hormonlar nedeniyle avokado araştırması ve hamilelik öğrendikten sonra ise bebek ile alakalı şeyler araştırması bunun bir örneğidir. Yani internet bizim haberimiz olmadan geçmiş verilere göre bizi kategorize etmektedir.Gelecekte daha da önem kazanacak bir diğer konu ise Arkit/Arcore (Artırılmış Gerçeklik). Artırılmış gerçekliğin amacı bize hayatı daha da kolaylaştırmaktır. Hayal edemeyeceğimiz durumlardan kurtulmamız için nesnelerin gerçek boyutlarıyla göstererek bize kolaylık sağlıyor. Örneğin; mobilyaların evinizde nasıl duracağını görmenize veya markette aldığınız ürünlerin tamamlayıcı ürünlerden kampanyalı ürünü hangi rafta ise onunla birlikte göstermektedir.
Sınırların ortadan kalktığı bu zamanda bizler de yaklaşımlarımızı sürekli olarak güncellemeliyiz. Yeniliklere ayak uydurmalı ve farklı fikirlere açık olmalıyız. Yaptığımız işimizi dijital ortama nasıl entegre edebiliriz veya yeni yapacağımız işlerimiz için dijital ortam uyumu var mı bunu düşünerek yeni girişimlere yelken açmalıyız.Bu konular ile ilgili farklı yazılarımı ve videolarımı yakında tekrar paylaşacağız.
Saygılarımla…2.3.2019