Kripto paralar 2021 yılına hızlı bir yükselişle başladı ve dikkatleri bir kez daha üzerine çekti. Covid19 nedeniyle tüm dünyanın arayışta olduğu ve yeni kazançlar için yol aradığı bir ortamda insanların dikkatini çekmeyi başardı. Parasal genişleme, pandemi nedeniyle bahis oyunlarının azalması, düşük faizler, dağıtılan yardım çekleri gibi nedenlerden dolayı finansal piyasalar çok değişik bir dönem geçirmektedir. Üretimlerin düşmesine rağmen borsalar, yatırım enstrümanları rekorlar kırmaktadır.

Geçtiğimiz hafta Tesla’nın 1.5 milyar $ Bitcoin aldığını ve araç satışlarında da Bitcoin ile satış yapabilmek için SEC başvuru yaptığı haberleri geldi ve fiyatlar hızla yükseldi. Bu alımlar ile bitcoin’in bilançodaki payı %15 denk geliyor. Bitcoin ve altcoinlerin toplam piyasa değeri ise 1.4 trilyon $ seviyesine yükselerek Gümüş’ün piyasa değerine yaklaşmıştır. (Gümüşün toplam piyasa değeri 1.5 trilyon $) Elon Musk geçtiğimiz dönemlerde de Twitter üzerinden kripto paralar ile ilgili paylaşımları olmuştu ve birçok kişi manipülasyon yaptığını belirtmişti. İşin doğrusuna baktığımızda ise alımlar Ocak 2021 yapıldığını görüyoruz. Burada dikkat çeken bir diğer nokta ise bilançoda rezerv paraya alternatif yatırım araçları olan Altın, Altın ETF’leri ve gümüş alımları da yapılabileceğinden bahsedilmiştir. Önümüzdeki günlerde diğer kurumsal firmalardan da hem kripto paralar hem de diğer alternatif yatırımlar ilgili haberler duyabiliriz. 

Gelelim regülasyon konusuna. Eğer kurallar net bir şekilde belirlenmezse ve denetimler sıkı bir şekilde yapılıp kontrol edilmezse çok fazla mağduriyet oluşacaktır. Örneğin; Banka mevduatlarının 150 bin TL kısmı TMSF güvencesindedir. Bitcoin ve altcoinler alım-satımı yapılan borsaların bir regülasyona ihtiyacının olmasının temel nedenlerinden birisi de merkeziyetiz bir yapının olmasıdır. Ayrıca ABD Hazine Bakanı Yellen ve Avrupa Merkez Başkanı Lagarde yapmış oldukları açıklamalarda; “Kara para aklama konusunu, dolandırıcılık ve spekülatif hareketlerin olmasını vurgulamaları nedeniyle bir düzenlemene olduğuna dikkat çekmektedirler. Ülkemizden örnek vermek gerekirse; 2001 krizinden sonra bankacılık sisteminde yapılan düzenlemeler ile 2008 küresel krizinden daha az etkilenilmiştir. Mağduriyetlerin yaşanmaması için genel bir düzenlemeye ihtiyaç vardır.

Covid19 ile birlikte birçok şey değişti buna finansal piyasaları da ekleyebiliriz. Tabi ki Çin’de yaşanan gelişmeler de yakında takip edilmektedir. İlave olarak kullanıma sunulacak 10 milyon Dijital Yuan ve 2022 Pekin Kış Olimpiyatlarında Dijital Yuan kullanılmasının planlanması da dijital paralara olan ilgilinin her geçen gün artacağını göstermektedir. Facebook bu yıl çıkartmayı planladığı Libra ve diğer merkez bankalarından gelececek haber akışları takip edilmelidir. Bitcoin’de aşırı volatilitenin olması ve hali hazırda regülasyon konuları gündemde olduğu bir dönemde rezerv bir para olması şu an için çok mümkün görünmüyor.

Fiyatlar aşırı yükseldi ve bir düzeltme hareketi bekliyorum. Geçtiğimiz dönemlere de baktığımızda bu şekilde aşırı yükselişler sonrası bir düzeltme yaşanmıştır. Herkesin portföyünde dijital paralar yer almalıdır. 2021 yılında daha fazla dijital paraların konuşulacağı ve yeni rekorların kırıldığı bir yıl olmasını bekliyorum.

 Saygılarımla…14.2.21

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Close