Değişen dünya düzeniyle birlikte askeri gücün yanında parasal gücün öneminin artmasıyla “Para imparatorlukları “dönemi başlamıştır. Bu dönem 15.yy da Portekiz ile başlamış, sırasıyla İspanya, Hollanda ve Fransa ile devam etmiştir. 18 y.y ise İngiltere kontrolüne geçmiştir. 1944 yılında 44 ülkenin katılımıyla ABD’nin Bretton Woods kasabasında gerçekleştirilen konferans ile “Uluslararası Para Anlaşması” adı altında yeni sistem üzerine anlaşma imzalanmıştır. Bretton Woods anlaşması ile Dolar, altına dönüşebilen tek para birimi olmuştur. 1 ons altın 35 dolar (0,88867 gram altın) olarak kabul görmüştür. 1971 yılında ABD tarafından bu Altına dayalı sistem değiştirilmiştir. Dolar’ın rezerv para birimi olması ABD’nin ise bunu ekonomik bir yaptırım olarak kullanması artık kutuplaşan dünyada işe yaramaz hele gelecek gibi duruyor. Alternatiflerin konuşulması ve son 5 asırda rezerv paranın her 1 asırda değişmesi yeni bir değişim mi olacak sorularını akıllara getirmektedir. Ukrayna Rusya gerginliği bizlere farklı gelişmeleri yaşatmaktadır. Enerji krizinin devamında ise emtia krizi devam edecek gibi görünmektedir.

Bugün gelinen noktada Rusya petrolü önce Ruble ile satacağını belirtti daha sonra da altın ile satacağını açıkladı. Altın kendi hesaplamalarına göre;

  • 5000 Ruble = 1 Gr altın şeklinde belirlemişler. Bu durumda şu an ki fiyata göre indirimle satış yapmış olmaktadır. Baktığımızda hem kendi para birimlerinde yaşanan dalgalanmayı ve değer kaybını önlediklerini grafikten görebilirsiniz. Yerli üreticiler batıya satış yapamıyor ve bireylere uygulanan %20 KDV oranı sıfırlandı. Rusya’nın bu altın hamlesinin uluslararası para birimlerine olan talebi azaltabilir. Ticarette olumsuzluklara neden olabilir. Ayrıca geçmişte Kaddafi’nin para birimini altına bağlamak istemesinin sonucunda NATO’nın neler yaptığı ortadadır. 
  • 5000 / 84 = 59.52 $ (1 gram altın)

           59.52 * 31.1 = 1.851 $ Ons fiyatı 

Ruble de yaşanan düşüş sonrasında tepki yükselişleri yaşanabilir. Savaş yaşanacak gelişmeler ve Avrupa’ya gazın kesilmesi sonrası oluşacak haber akışlarını takip edeceğiz. 

Bütün bu gelişmeler sonrası gözler kıymetli madenlere çevrildi. Altın fiyatlarında savaşın başlaması ile hızlanan hareketler daha sonra geri çekilmelere neden oldu ama orta ve uzun vadede makro resim değişmedi. Değerli metallerde ciddi sert yükselişler olacaktır. Fibonacci seviyelerini takibe devam edeceğiz. Ons bazlı baktığımızda 1921 seviyesi üzerinde kaldıkça yön yukarı olacaktır. Gram bazlı da baktığımızda ise Dolar TL’nin yatay hareket etmesi ve ons çok fazla hareket etmemesi yavaş hareketlere neden olmaktadır. 930 TL üzerinde kaldıkça 1060 seviyelerine doğru hareketlenmeler başlayacaktır. Kıymetli metaller sabır işidir. Sabreden kazanır. 

Oruçla birlikte paylaşmanın kıymetini anlayıp, hoşgörü ve birlikteliğe daha da önem vermeliyiz. Bu mübarek günlerin hem Müslümanlar hem de insanlık için güzel günlere vesile olması dileğiyle…

Saygılarımla…3.4.2022

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Close